Terug

Een terugblik en toekomstvisie ter gelegenheid van 75 jaar KCVO

Een terugblik en toekomstvisie ter gelegenheid van 75 jaar KCVO

KCVO viert zaterdag op Sportpark De Egelbeek zijn 75-jarig bestaan met zijn leden. Het is een ijkpunt voor een terugblik op driekwart eeuw zwartwitten, maar ook een blik op de toekomst met de huidige voorzitter Wim Meuleman en de man onder wiens voorzitterschap de club in 1983 verhuisde naar de huidige locatie, Gert Olieman.

 

 ,,Het is mijn uitdaging mensen die nu aan de zijlijn staan, terug te halen bij de club”, aldus Meuleman. ,,Betrokkenheid bij een vereniging geeft mensen zo veel. Zij doen zichzelf te kort, want je moet actief blijven.” Daarvoor is Olieman een voorbeeld, want na zijn terugtreden als voorzitter in 1987 vervulde hij de ene na de andere taak. ,,Ik heb me bezig gehouden met de realisatie van verlichting rond het hoofdveld, de bouw van de hoofdtribune, zat in de commissie die zorgde voor deelname aan de carnavalsoptocht en sinds ik negentien jaar geleden thuis kwam, help ik op maan- en vrijdagen mee aan het onderhoud van het sportpark. Het geeft veel plezier aan mijn leven.”

 

Olieman is een voorbeeld van de sociale functie die de vereniging wil hebben. Hij integreerde dankzij de club in Vaassen. ,,Ik ben in 1970 lid geworden dankzij Hans van Bussel en al snel in allerlei commissies beland. Via die route stroomde ik in 1979 door naar het bestuur, waar ik de toenmalige voorzitter Huub Hansen heb leren kennen. We mogen hem de bouwpastoor noemen, want hij stond aan de leiding van alles wat in werking moest worden gezet om de verhuizing mogelijk te maken.”

Olieman vervolgt: ,,Toen het voor Huub onmogelijk werd zijn taken bij KCVO te combineren met zijn werk, heb ik het laatste deel van het traject overgenomen, maar we danken veel aan hem. Ik kan me bijvoorbeeld herinneren dat we met de gemeente om de tafel gingen over de verkoop van de inboedel op ons vorige complex De Kouwenaar. We dachten dat 25.000 gulden een heel mooie bedrag zou zijn, maar Huub had het lef om er 40.000 te vragen. En die kregen we ook nog.”

En KCVO is al weer bijna veertig jaar actief op De Egelbeek, maar stil staan doet de club niet, zoals Meuleman duidelijk maakt. ,,We willen graag dat er van maandag tot vrijdag overdag meer gebeurt op het complex. Dat mensen er op hun eigen manier en eigen niveau kunnen sporten. We hebben al een groep mensen die aan jeu de boules doet, maar er zijn meer dingen te bedenken. Wandelen met De Egelbeek als vertrek- en eindpunt bijvoorbeeld. Ik vind het ook een gemiste kans dat het samengaan met CVO niet is gelukt. We zijn ooit als omni-vereniging begonnen – overigens met nog enkele takken van sport zoals gymnastiek – en hebben nog altijd een vergelijkbare mentaliteit.”

Maar er zijn meer uitdagingen, al beseft Wim dat het voor KCVO soms klagen is op een hoog niveau. ,,We hebben veel vrijwilligers waar we heel trots op zijn, maar blijven beseffen dat veel handen licht werk maken. Nu komt zeker als het bijvoorbeeld gaat om opruimen na activiteiten toch vaak neer op dezelfde mensen. Het zou mooi zijn als we een dergelijke groep groter kunnen maken. Ik ben verder iemand die heel graag wil winnen. Daarom lijkt het me mooi om stabiel mee te blijven doen in de bovenste regionen van de Derde Klasse. Er komt een goede lichting aan, dus is er misschien zelfs iets meer mogelijk. Toch staat de sociale functie van onze vereniging bovenaan.”

Dat wordt door Meuleman onderbouwd. ,,Iedereen die zich gedraagt binnen onze waarden en normen is welkom. We willen dat die mensen zich ook écht thuis voelen bij de club. Het betekent ook dat we trots zijn op zaken die we buiten het voetbal realiseren. Zoals enige tijd geleden het prachtige terras voor de kantine. Het ziet er strak uit. Alles is perfect geregeld en je merkt ook dat KCVO’ers daar trots op zijn. Dat laatste geeft ontzettend veel voldoening.”

Toegevoegd op: 18 Mei 2022